Msv på Fjord SM?

Både LA:3 och LA:4 går ju på lång bana, medan LA:2 är minst lika svår som LA:4 men går på kort bana. LA:2 är svårare för rörelserna kommer mycket snabbare.
LA:1 och LA:3 är lättare än LA:2 och LA:4 eftersom bakdelsvändning inte ingår i de programmen. Och LA:2 är det program som har det svåraste galopprogrammet. Så svårighetsgraden skiljer sig även inom LA-programmen...
I LA:3 skiljer sig koefficienterna under allmänt intryck - hästens gångarter, samt även bed gruppen framåtbjudning (där elasticitet ingår) har bara koefficient 1 medan ryttarens sits och inverkan har koefficient 3. Det gör det lättare för en duktig ryttare med en häst med normal gång att få bra poäng. I de andra LA-programmen har samtliga bedömningsgrupper under allmänt intryck koefficient 2.
Jag har tyvärr inte varit på fjord-SM själv, så jag kan inte bedöma hur hög standraden är. Ska man kvala in så får man ju alltid färre startande ekipage. Jag kan ju jämföra med New Forest-SM, där krävs ingen kvalning och det finns många klasser att välja på, från LC:1 till LA:4 men SM-klassen är i LA:4. Det är många starter men de överstiger inte 40 i LA:4. Totalt sett så brukar det vara runt 200 hästar som deltar. Statusen är klubbtävling, och då får man ju ha vilka klasser man vill (även GP!).
Får erkänna att jag är lite dåligt insatt i hur det fungerar på Fjord-SM. Men jag får läsa på lite, eftersom jag har en fjordhäst hemma :)
I mina ögon låter det lite konstigt att det ligger som en lokaltävling och inte som en klubbtävling (för det är väl bara medlemmar i Fjordhästföreningen som får starta?).
Vill man så kan man skriva ut det som en klubbtävling, och då kan man ha vilka klasser man vill (även kür), man behöver inte heller ha några kvalregler. För att få starta på en vanlig dressyrtävling i MsvB måste man först kvala i MsvC. Men i MsvC finns inga regler att man måste kvala för att få starta.
Jag antar att kvalreglerna till Fjord-SM är för att det inte ska bli för många starter? Höjer man nivån på klassen behövs det kanske inte kvalregler av den anledningen. Eller finns det någon annan anledning?
Som du säger, många vill rida MsvC för att få rida på kandar, och det blir helt fel om man sätter på det innan hästen går stadigt och bra på träns. Det ingår både skolor och enkla byten i MsvC, och har hästen inte bra balans och är stadig och bärig i formen så blir poängen katastrofala.
Det kan också bli lite problem om deltagarna ska kvala in i MsvC, eftersom de klasserna snabbt blir fulla, och det kan vara svårt att komma med. Eftersom alla som vill starta MsvB måste kvala i MsvC så är det stort tryck på de tävlingsklasserna.
Som du kanske märker så är mina funderingar mer utifrån allmän dressyrsynpunkt, och inte specifikt för fjordhäst-SM. Men det är alltid intressanta diskussioner om de här rastävlingarna och vilken svårighetsgrad de ska ligga på :)
Ja, vi får väl se nästa år, om det inte krocka med något :)
Jag tror att anledningen till att NewForest-SM ligger som klubbtävling är pga att det är en rastävling öppen enbart för registrerade new forest, och att ryttare eller hästägare måste vara medlem i Svenska NewForestföreningen. Både ryttare och häst måste dock ha licens (och därmed även grönt kort samt vara medlem i en ridklubb).
Tävlingen är även öppen för ryttare från Danmark, Finland och Norge som rider renrasiga new forest (de kan dock inte bli svenska mästare, men de kan vinna LA:4, mästerskapet ingår som en klass i klassen). Dessa ponnyer behöver inte vara reg i Sverige, och jag antar att ryttarna/hästarna inte behöver ha svensk licens utan tävlar på sin "hemmalicens".
Så upplägget är lite olika. Men det är en härlig tillställning, med allt från de som som startar sin första dressyrtävling, till de som rider "vanliga" ponny-SM och då startar FEI-klasser. Och sedan är det förstås även CR-hoppning, vanliga hoppklasser och utställning för tävlingshästarna.
Jag kan tänka mig att det kan vara lika trevligt på Fjordhäst-SM med olika grenar etc. :)
Jag håller med i mycket av det du skriver. Vill bara lägga till några saker:
- Steget från LA:1 till MsvC är mycket stort. Det är inte fel att höja nivån (om det finns förutsättningar), men bör det ske stegvis, t ex via LA:2 eller LA:4. Eftersom koefficienterna för LA:3 är annorlunda, och lägger mer vikt vid ryttarens ridning än hästens gångarter, så kanske det programmet är mindre lämligt vid den här typen av tävling.
- Det är bara till MsvB man behöver kvala, inte till MsvC. Man kan "komma undan" problemet med kandar genom att skriva ut att klassen ska ridas på träns i propositionen. (Jag antar att tävlingen räknas som en klubbtävling.)
- Annars tycker jag att det låter som en bra idé att rida SM i två klasser, en för juniorer och en för seniorer. Då kan juniorerna tävla mot varandra oavsett storlek på häst, och likadant för seniorerna. Det blir kanske mer rättvist mot de yngre ryttarna.