/ Fjordsnack / Tankar & Ideer /

Msv på Fjord SM?

Den senaste tiden har debatten om program på Fjordhäst SM i grenen dressyr blommar upp igen. Detta gjorde det på sociala medier även efter senaste SMet. Många vill höja svårighetsgraden på SM från LA:1 til annat LA program på lång bana (LA:3) eller i flera fall till Msv:C.Detta tror jag är ett direkt resultat av det ökande antalet starter i just dressyren. En possitiv utveckling enligt mig eftersom att en ökad kvalitet i dressyren får en spill off effekt på andra grenar eftersojm att välridna och utbildade häster får styrkan och diciplinen att gå svårare klasser i ändra grenar.
 
Svårighetsgraden på SM för Fjordhästar har ökat tidigare, från början avgjordes Riks (nu mera SM)  i dressyr i LB för att sedan höjas till LA. Och givetvis hade det varit roligt om kvalitén på våra hästar och då även svårighetsgraden på SM ökar även i framtiden. Hurvida SM borde ändras till Msv:C innom en snar framtid är jag tveksam till. I dagsläget är det bara en handfull ekipage som tävlar i Msv klasser och många hästar inne på SM banan går på snabbhet istället för styrka. Ja det går faktiskt att göra så i dressyr också. Flera hästar går i snabba och relativt obalanserade gångarter och saknar styrkan för de mer avancerade moment som följer Msv. Det finns även många som tränar på kandar och msv rörelser (inklusive jag själv) men det är en stor skildnad på att träna hemma och att tävla, tävling i msv klasser kräven en viss kvalitet på momenten. Men vi pratar om 20-30 hästar med en lång karriär framför sig med duktiga ryttare, och med träning kommer också utveckling. Jag tror en möjlighet att höja svårighetsgraden ligger minst 5-10 år framåt i tiden. 
 
 
När SM klassen blir full och måste lottas (max 40 ekipage/domare/dag) kommer vi behöva mer utslagskrävande kvalregler och då skulle en svårighets ökning vara ett alternativ men i dagsläget skulle det ha stora effekter för arrangören, utan ett stort startfält blir det inte ekonomiskt hållbart för en klubb att arrangera SM. På något sätt ur en arrangörssynvikel tror jag att det är viktigare att öka startantalet på SM i SM klasser och öppna klasser så att det blir ekonomiskt gynnsamnt för en vanlig ridklubb att arrangera SM. Det är inte lätt för Fjordhästklubbar att hitta bra sammarbetspartners. Finns anläggningen saknas oftast viljan och finns viljan kan man behöva tumma lite på standard och service. Jag har ändå lite inblick i detta 2009 var jag med och arrangerade SM & NM i Vaggerydd och 2014 stundar SM i Töreboda. Vi har båda gångerna haft tur och hittat fantastiska klubbar med fina möjligheter, men man har ju innan dess varit i kontakt med flera olika alternativ. Kan SM göras mer gynnsamnt ekonomiskt kommer vanliga ridklubbar med fina anläggningar vara mer angelägna att arrangera. 
 
Något som talar mot Msv som SM klass är att juniorer på ponny inte kan kvala till Msv, eftersom att det inte förekommer på ponnytävlingar. Då kanske fulla klasser och hög standard på våra deltagande ekipage talar för en splitt på junior och senior på i SM i dressyr. LA:P för juniorer och Msv. för seniorer?
 
Detta är något som tiden får utvisa men jag anser att SM tävlingarna måste hålla sig så nära TR som går att komma, och junior ryttare på ponny skall av flera olika anledningar inte tävla på kandar om inte tillstånd utfärdats av förbundet. En höjning av svårighetsgrad är möjlig, men den ligger i framtiden. Tills dess måste vi träna, träna, träna och bli bättre. Lycka till!
Några som har en bit kvar.
 
#1 / / Camilla:

Jag håller med i mycket av det du skriver. Vill bara lägga till några saker:

- Steget från LA:1 till MsvC är mycket stort. Det är inte fel att höja nivån (om det finns förutsättningar), men bör det ske stegvis, t ex via LA:2 eller LA:4. Eftersom koefficienterna för LA:3 är annorlunda, och lägger mer vikt vid ryttarens ridning än hästens gångarter, så kanske det programmet är mindre lämligt vid den här typen av tävling.

- Det är bara till MsvB man behöver kvala, inte till MsvC. Man kan "komma undan" problemet med kandar genom att skriva ut att klassen ska ridas på träns i propositionen. (Jag antar att tävlingen räknas som en klubbtävling.)

- Annars tycker jag att det låter som en bra idé att rida SM i två klasser, en för juniorer och en för seniorer. Då kan juniorerna tävla mot varandra oavsett storlek på häst, och likadant för seniorerna. Det blir kanske mer rättvist mot de yngre ryttarna.

Svar: - Ja steget är stort. Det gör det problematiskt och det är bara en handfull ryttare som är där. Det har varit LA:3 som jag sett mest förekommande i diskussionerna, men det sätter större press på arrangörer som skall ha en ordentligt stor bana för dressyren, alla anläggningar har inte dem. LA som LA svårighetsgraden är ju i regel den samma, med vissa variationer så klart. - Tävlingen går som lokaltävling, men skall svårighetsgraden höjas måste dressyren gå som regionaltävling och kval till SM fodras väl i motsvarande klass? Altså inte för att få starta klassen utan för att få starta SM. Vilket gör det problematiskt för ponny. Jag tror också själva grejen med Msv C är för att folk vill rida på just kandar.
- Uppdelning i JR och SR tror jag själv blir nästa steg, när startfältet är tillräckligt stort och bra för det. I LA:1 har JR stått sig bra men när klassen blir full och ökad svårighetsgrad blir möjlig så kanske då LA:4/Msv C till SR och LA:p? Till JR?
Emelie Johansson

#2 / / Camilla:

Både LA:3 och LA:4 går ju på lång bana, medan LA:2 är minst lika svår som LA:4 men går på kort bana. LA:2 är svårare för rörelserna kommer mycket snabbare.

LA:1 och LA:3 är lättare än LA:2 och LA:4 eftersom bakdelsvändning inte ingår i de programmen. Och LA:2 är det program som har det svåraste galopprogrammet. Så svårighetsgraden skiljer sig även inom LA-programmen...

I LA:3 skiljer sig koefficienterna under allmänt intryck - hästens gångarter, samt även bed gruppen framåtbjudning (där elasticitet ingår) har bara koefficient 1 medan ryttarens sits och inverkan har koefficient 3. Det gör det lättare för en duktig ryttare med en häst med normal gång att få bra poäng. I de andra LA-programmen har samtliga bedömningsgrupper under allmänt intryck koefficient 2.

Jag har tyvärr inte varit på fjord-SM själv, så jag kan inte bedöma hur hög standraden är. Ska man kvala in så får man ju alltid färre startande ekipage. Jag kan ju jämföra med New Forest-SM, där krävs ingen kvalning och det finns många klasser att välja på, från LC:1 till LA:4 men SM-klassen är i LA:4. Det är många starter men de överstiger inte 40 i LA:4. Totalt sett så brukar det vara runt 200 hästar som deltar. Statusen är klubbtävling, och då får man ju ha vilka klasser man vill (även GP!).

Får erkänna att jag är lite dåligt insatt i hur det fungerar på Fjord-SM. Men jag får läsa på lite, eftersom jag har en fjordhäst hemma :)

I mina ögon låter det lite konstigt att det ligger som en lokaltävling och inte som en klubbtävling (för det är väl bara medlemmar i Fjordhästföreningen som får starta?).

Vill man så kan man skriva ut det som en klubbtävling, och då kan man ha vilka klasser man vill (även kür), man behöver inte heller ha några kvalregler. För att få starta på en vanlig dressyrtävling i MsvB måste man först kvala i MsvC. Men i MsvC finns inga regler att man måste kvala för att få starta.

Jag antar att kvalreglerna till Fjord-SM är för att det inte ska bli för många starter? Höjer man nivån på klassen behövs det kanske inte kvalregler av den anledningen. Eller finns det någon annan anledning?

Som du säger, många vill rida MsvC för att få rida på kandar, och det blir helt fel om man sätter på det innan hästen går stadigt och bra på träns. Det ingår både skolor och enkla byten i MsvC, och har hästen inte bra balans och är stadig och bärig i formen så blir poängen katastrofala.

Det kan också bli lite problem om deltagarna ska kvala in i MsvC, eftersom de klasserna snabbt blir fulla, och det kan vara svårt att komma med. Eftersom alla som vill starta MsvB måste kvala i MsvC så är det stort tryck på de tävlingsklasserna.

Som du kanske märker så är mina funderingar mer utifrån allmän dressyrsynpunkt, och inte specifikt för fjordhäst-SM. Men det är alltid intressanta diskussioner om de här rastävlingarna och vilken svårighetsgrad de ska ligga på :)

Svar: Kvalreglerna är mer för att garantera att startfältet är redo och håller en viss standard. I dressyr skall man ha uppnått minst 3 ritter på 55% i LA från lokal nivå. För att delta på fjord SM skall man ha licens och grönt kort samt vara medlem i en lokalförening ansluten till SFF (finns 20) Häromkring Skaraborgs FF (min förening) Södra Älvsborgs FF och Bohus Dahls FF. Anledningen är antagligen för att försäkringar och dylikt skall gälla. Nästa år går SM i Töreboda 1,5 h bort, har din fjord godkönda papper (3 kända led) så får du kvala ;). Det finns även öppna klasser. Inte lika många som på NF-Riks, brukar vara 70-80 hästar. SM klassen i år hade 30+ startande den gick i LA:1.Jag är som du märker inte super insatt i alla LA program då jag mestadels tävlar i hoppning.
Emelie Johansson

#3 / / Camilla:

Ja, vi får väl se nästa år, om det inte krocka med något :)

Jag tror att anledningen till att NewForest-SM ligger som klubbtävling är pga att det är en rastävling öppen enbart för registrerade new forest, och att ryttare eller hästägare måste vara medlem i Svenska NewForestföreningen. Både ryttare och häst måste dock ha licens (och därmed även grönt kort samt vara medlem i en ridklubb).

Tävlingen är även öppen för ryttare från Danmark, Finland och Norge som rider renrasiga new forest (de kan dock inte bli svenska mästare, men de kan vinna LA:4, mästerskapet ingår som en klass i klassen). Dessa ponnyer behöver inte vara reg i Sverige, och jag antar att ryttarna/hästarna inte behöver ha svensk licens utan tävlar på sin "hemmalicens".

Så upplägget är lite olika. Men det är en härlig tillställning, med allt från de som som startar sin första dressyrtävling, till de som rider "vanliga" ponny-SM och då startar FEI-klasser. Och sedan är det förstås även CR-hoppning, vanliga hoppklasser och utställning för tävlingshästarna.

Jag kan tänka mig att det kan vara lika trevligt på Fjordhäst-SM med olika grenar etc. :)

Svar: Ja, men det tycker jag absolut att du skall göra! Det är en riktig hästfest!
Emelie Johansson